Julstämning

Korna vet inte att det är jul, men de har fått en gran i alla fall. Hos oss växer inga granar, utom den enda fula som stått i änden av ett dike och som skulle bort. Toppen blev en nästan OK gran till oss och den nedre änden passade bra i ladugården. De unga korna och kvigorna har undersökt och smakat på granen, så visst har de glädje av den. Vi människor känner lite julstämmning i ladugården också tack vare granen, men mest önskar vi att det inte vore fullt så kallt. Kylan gör det mesta mer trögarbetat och det hjälper inte ens med dubbla handskar - vi fryser om fingrarna hela tiden. Skönt att vi nu går mot ljusare tider och såsmåningom varmare väder!


Tjurkalvar presenterade på till salu-sidan

Årets renrasiga tjurkalvar finns nu att se på till salu-sidan. 7243 längst ner på sidan finns på prövningsstationen. Det  var med stor vånda vi bestämde oss för att ta den chans vi gavs genom att få en plats på prövningen.  Kalven var ju ganska liten, men han är fin och har en bra teckning.  Mamma och morbröder har haft bra tillväxt och vi hoppas att Deep Purple har fått en släng av det med! Dessutom kan det vara intressant att pröva de nya seminimporterna som kommer. Nu kan vi bara hålla tummarna och det gör vi!


Skördefest?

Nu är all komat inne, både ensilage och spannmål. Vi borde fira, men nu väntar andra arbeten som fått stå till sidan ett tag. De två fina septemberveckorna vi haft under skörden är den bästa tiden på året, med sin friska luft och klara färger. Bästa tiden för promenad i kohagen och för bad. Björnbär och äpplen mognar. Björnbären plockar vi och sparar men äpplena delar vi med oss av till korna - en mycket uppskattad delikatess!

 

Sommar

Sommaren går fort. Om man hinner hälften av det man tänkt sig får man vara nöjd. Korna ser nöjda ut i alla fall och kalvarna växer. Vi har haft ett ganska bra "bondeväder" hittills.  Vi har tagit helsädesensilaget, men väntar lite med andraskörden. Vi måste få tillräckligt låga (!) näringsvärden i det för att det ska passa korna som vinterfoder.


Vi har varit på Hereford Västs sommarträff. Det är roligt att se hur andra (djur) har det och  träffa andra djurägare och diskutera lite  med dem - risken för gårdsblindhet minskar och man kan få ideér med sig hem.


Den lyckliga kalvens öde

Vi fick en helt facinerade kvigkalv i april. En kalv som gladde oss varje gång vi kom  till ladugården och ännu mer när vi besökte djuren ute på betet. Någon lyckligare kalv har vi inte sett! Den sprang med förtjusta skutt, utforskade saker med stor nyfikenhet och verkade vara så sprittande glad att vi bara satt och tittade på den och glömde tiden en stund. Så en dag var den borta. Vi letade och vi letade. Och letade. Mamman visade inte några tecken på att gå och vårda eller oroa sig över en kalv. Att hitta ett djur på ett område stort som ett normalsvenskt samhälle och som dessutom är bergigt, med busksnår och branta kanter mot havet är inte lätt. Nålen i höstacken är en barnlek i jämförelse. När vi hittade kalven låg den som om den lagt sig tillrätta för att sova, men den hade inte vaknat igen. Vi lät den ligga kvar bland försommarens blommor där naturen får ha sin gång. Vi tror att vår lyckliga kalv i sin nyfikenhet hittade huggormen i koparadiset.

 

Kall vår

Våren är kall och vi har fått släppa ut djuren i omgångar fär att de ska ha tillräckligt med bete. Gräset växer sakta. Vårbruket är klart. Kalvningarna är avklarade. I år har vi fått 14 kvigkalvar och 15 tjurar. Vi har slaktat de första djuren för våren och levererar köttet till pingst.  Det kommer att bli mera köttlådor lagom till mitten av juni och även senare i sommar. Två tjurar till avel finns i dagläget kvar, de övriga är tingade eller har redan kommit till sina nya ägare.

 

A-status!

Efter träget årligt provtagande i fem år har vi nu nått A-status för paratuberkulos. Det betyder att vi kan sälja avelsdjur till alla besättningar oavsett deras status. Om vi har en tjurkalv som är tillräckligt bra så kan vi också anmäla den till prövningen. Det hade varit roligt!

 

SAM-ansökningstiden, som är intensiv och ibland enahanda, är avklarad och nu får vi ägna oss åt det praktiska ett tag. Två kalvningar är kvar. Vi har fått 11 kvigor och 15 tjurkalvar hittills. Bättre fördelning än tidigare år då vi nästan bara fick tjurar.

 

Vi tror att vårbruket startar på allvar här nu. Gödseln till vallarna är utkörd. Nu väntar sådd av korn och korn-ärtblandning och gödsling av höstveten.

   

Vår

Snön är borta och vi börja ana att det kan bli vårbruk och betessläpp i år också. Nu i början av april har vi fått 23 kalvar, 10 kvigor och 13 tjurar. Äntligen lite rekryteringskvigor!


Stora skottaredagen

Den 20 februari har vi snöstorm eller åtminstone snökuling. Allt driver igen och det blir meterhöga drivor överallt. Vi har skottat hela dagen på gårdsplanen,  vid huset och inte minst på taken. Armarna och ryggarna är lika trötta som på en OS-vinnare!


Här är Bengt snart klar med skottningen på taket på maskinhallens baksida


Kalvningarna är igång

De första kalvarna har kommit.  Den 2 och 3 februari fick två förstakalvare varsin kvigkalv efter Ferdinand. Efter det har vi fått ett par tjurkalvar också. Det ska bli spännande att se om fördelningen mellan tjurkalvar och kvigkalvar står sig eller om det blir som de tidigare åren med dubbelt så många tjurar som kvigor.

 

Frost och kyla i januari

Till och med på kusten har vi många minusgrader, med inte så mycket snö. Kombinationen -15 grader och ostvindar lyckades frysa de frostsäkra vattenkopparna så de fastnade  och läckte vatten en hel natt. Det blev en hel del arbete dagen efter med att städa upp efter detta, men inget gick sönder som tur var. När det är som kallast är det svårt för oss att skrapa bort gödseln ur gångarna, men korna och ungdjuren mår hur gott som helst i kylan.

 

Rymmare

Våra gamla kor har hittat en väg ut ur ladugården! På något sätt lyckas de öppna en grind och sedan går de loss på det ensilage på foderbordet som de inte nådde från insidan. Läste någonstans att kor gillar intellektuella utmaningar och det stämmer nog - de ser så nöjda ut och vi har ännu inte överlistat dem. Men in till ladugården kommer de iallafall, för smartare är de inte än att de låter sig luras av en hink kross! Eller  hade de räknat ut att de genom att rymma skulle få lite av den delikatessen?

 

Hösten är här

Arbetena på fält är klara för året. Plöjningen återstår förstås, men halmen är inne, fälten är stubbade och höstvetet sått. Skörden blev till slut tröskad. Höstvetet kan vi vara ganska nöjda med, medan havren gick sämre. Det hade vi förstås redan sett - vi hade tidigt kraftiga manganbrister i havren, men ville inte ta ut en spruta på fälten - det kan tolkas fel i ett ekologiskt jordbruk.

 

Vi har vägt kalvarna och kommer snart att presentera även 200-dagarsvikterna på "djur till salu"-sidan. Apropå vikter så gick vår STORA ko till slakt nyss och hon hade hela 485 kg i slaktvikt! Hon måste alltså ha vägt ganska precis ett ton när hon levde! Fettklassningen var också hög, men hon har aldrig kunnat bantas ner ens på vintern ...

 

Skördetid och regn

Regn i skörden är inte roligt. Höstvetet är bärgat, men hälften av havren står kvar när augusti tar slut.

 

Sommarjobb

Sommaren är inte bara sol och salta bad. Det finns en hel del att göra för barnen och för de vuxna när de inte är på sina (andra) arbeten. Vi flyttar kor med kvigkalvar till nya hagar för att undvika att tjurarna betäcker de unga kvigkalvarna,  ser till djuren i hagarna och så finns det många saker som behöver flyttas tillbaka till sina riktiga platser... Yngsta dottern tvättar ladugården - ett bra jobb när det är 30 grader ute -eller när det regnar!

 

Cult är 9:a i landet!

Nu har topplistorna för köttras presenterats. Bland de tjurkalvar som fötts i år finns vår Cult på en imponerande niondeplats med ett avelsindex på 20.  Som relativt nya herefordägare är det extra roligt att ha djur som placerar sig så högt. Cult är en ganska ljus kalv efter semintjuren Real Good och 1077 som är inköpt som ettårig kviga från Stendala. Ytterligare tre av våra tjurkalvar finns med på topplistan, nämligen Cure med Aix 13, Cream med Aix 12 och Canned Heat med Aix 11.  Alla dessa tre är efter Texas.


Ensilageskörd

Dags att få in mat inför nästa år. Det första ensilaget skördas första veckan i juni med målet att fodret ska hålla höga näringsvärden så att ungdjuren kan växa bra på nästan bara grovfoder. Nästa skörd ska bli kofoder och den ska ha lägre näringsvärden för att korna ska hålla lagom hull över vintern. Om vädret är med oss går skörden på några dagar.  Från att tidigare ha haft ensilage i plansilo till att nu använda balar känns det som en tillbakagång i utvecklingen, men det är nödvändigt för att utfodringen ska fungera vintertid. Ensilageskörden tar lite längre tid, men är å andra sidan en "one-man-show".


Leverans av köttlådor

Vecka 21 levererades de första köttlådorna. De djur som gick till slakt i början av maj höll mycket bra vikter och samtliga klassade sig till U -klass med fettklass 2+ till 3.  I klassningssystemet är E den högsta klassen och U den näst  bästa. Hela skalan är E, U, R, O, P. Vi är glada och stolta över det resultatet och tycker det är roligt att få lämna över ett mycket fint kött till våra kunder. Vi har nu fått in flera beställningar och slaktar igen sista veckan i maj.

 

Betessläpp

Söndagen den 26 april släppte vi ut de första korna med kalvar till Näverkärr. Tjuren Texas fick också flytta ut dit. Vi har börjat seminera kvigor och kor och om de och Texas nu sköter sig så kommer de första kalvarna nästa år under februaris första vecka. Vårbruket är avklarat. Nu återstår några omgångar med ogräsharvning och gödsling av höstvetena.

 

Vårbruk

Vädret är strålande vackert och nu torkar det bra. Vårbruket är igång. I år sår vi  havre som i bästa fall blir grynhavre och en blandning av korn och ärtor som ska bli foder. Vi anlägger också nya vallar med en egen vallfröblandning , kallad Edsviken, som vi hoppas ska ge bra skörd med lagom mycket klöver i.


Hanna tar en paus i harvningen och har blivit bjuden på nybakad drömtårta av äldsta dottern... och iväg igen... medan Bengt sår.                                 

 

Ny stjärna

Ingvar har anlänt. Ingvar är en Real Good-son, en riktigt stadig bit från skånska Troedsberga som ska få gå i Styrsvikshagen med kvigorna och några yngre kor i sommar.