Välkommen Frittjoff - 141214

Igår kom Frittjoff av Sandåker hit. Ett rekordtidigt köp av avelstjur får vår del. Frittjoff har King som far och på modersidan enbart seminfäder, morfar är Raider av Munka och mmf är Ferdinand av Tuggarp. Avelsvärdena är mycket bra och måste ju vara ovanligt säkra, men det bästa av allt är att Frittjoff själv är både snygg och mycket trivsam att hantera. Sällan har vi tidigare fått hälsa på en tjurkandidat där vi kunnat klappa och känna på benen på tjurkalven medan han gått fritt ute på bete! Det är ett förtroende att förvalta, från båda sidor.


Kvigor till salu - 141207

På Boskapstorget finns våra kvigkalvar som är till salu. Gå in där och titta. Där finns bilder och härstamningsbevis. Är du intresserad av någon av dem är du förstås välkommen hit och titta på dem på riktigt  också om du har möjlighet.  Förutom dem kan vi tänka oss att sälja ett par dräktiga kvigor, men nu börjar det bli bråttom. De första kalvar redan i början av januari.

 

Nya avelsvärden - 141114

Tjurar till salu och årets använda avelstjurar har uppdaterats med novemberkörningens avelsvärden. Förändringarna i avelsvärden sedan våren är positiva i nästan alla fall. Vi har bra värden för lätta kalvningar och ett genomsnittligt avelsvärde i besättningen på drygt 8, så det känns som utvecklingen har gått rätt väg.

 

Kvigor och tjurar till salu - 141107

Nu kan du se vilka tjurkalvar som finns på Ed i år. Alla är med i presentationen än så länge, men långt ifrån alla ska få bli aveltjurar. Några kan vi räkna bort redan nu, men de övriga får bevisa vad de går för när det gäller tillväxt och hanterlighet under vintern. Vi vill själva tro på de tjurar vi säljer till avel och säljer därför helst inga förrän fram på vårvintern. Det går bra att tinga en intressant kalv innan dess förstås, men innan leverans vill vi att han ska ha klarat vikter, fått ben och klövar granskade och inte utmärkt sig negativt gentemot de övriga i lynne och hanterbarhet.  Hör gärna av dig redan nu om du är intresserad av en tjur från oss så kan vi titta lite extra på de tjurar som vi tror kan passa dina krav också!

 

Snart kommer de nya avelsvärdena och de kommer att presenteras för varje tjur sedan. Vi har i år haft ganska höga födelsevikter (i år i snitt 50 kg mot tidigare års 46 kg på tjurkalvarna), men inga som helst kalvningsproblem. Om du letar efter en tjur i vår lista så titta hellre på Fix-värdet som säger mycket mer om hans kalvars födelsevikt än vad hans egen vikt gör. De allra tyngsta säljer vi inte till avel, men de inte riktigt så tunga kommer att gå bra som avelstjurar bara Fix är bra (dvs över 100). Till vana kor och större raser kan man acceptera lite lägre Fix-värden om man för övrigt tycker tjuren passar ens kor.

 

Vi har två dräktiga kvigor till salu. Välutvecklade och urtrevliga! Sex stycken kvigkalvar finns också till salu. I genomsnitt har de avelsvärdet 7 och alltså potential att bli bra kor. Ring oss så berättar vi mer.

 

Nej, det var ingen större succé med kvigan på auktionen. Hon får vara kvar hos oss och det är vi glada för. Vi tror att det kan ha varit hennes födelsevikt som gjorde folk tveksamma. Hon vägde 50 kg när hon föddes, och det borde inte betyda så mycket, men hon hade också ett Fix på 80 , vilket är lite lågt. Nu blir hon kvar hemma och vi tror att hon kommer att bli en utmärkt ko.

 

Förresten - var tog torkan vägen? Här brukar vi ju klaga lite på vädret så det får vi väl göra även nu... 340 mm i oktober är ganska mycket... Och inte har det slutat regna heller, sista dygnet fick vi 40 mm!

 

Kviga till auktion - 140928

På lördag blir det elitauktion i Svenska herefordföreningens regi via Boskapstorget. Vi har anmält kvigan 417  Ed Lynette till auktionen och det ska bli spännande att se hur intresset för henne är. Vi hoppas förstås att det blir stort, eftersom det här är en kviga som vi själva är mycket förtjusta i. Hon var också den kalv som uppmärksammades mest när Svenska herefordföreningen var här i våras på besök. Hon är vår största kvigkalv, med 200-dagarsvikten 314 kg, och kommentarerna om det fina ekipaget var "en liten ko med stor kalv".  Nu är modern ändå  inte så liten, även hon växte bra och har bra vikter, och vikten sitter i kroppen, inte på höga ben, och tydligen lägger hon också bra krut på att försörja sina kalvar. Både hon, 370,  och mormodern, 348,  brukar avvänja rejäla kalvar. Far till auktionskvigan är en dansk semintjur som vi använt några år i besättningen. Han heter Vokslev Eik och har den bekante toppliste-tvåan Harvie Jackpot som farfar och JSF Nibbs som morfar. Våra Eik-kalvar har alla utmärkt sig med bra bakdelar, ryggar och ben och varit trevliga och bland de sällskapligare kalvarna i sina grupper. Så även denna kviga. I år har vi använt en Eik-son som  extra hjälp om vi missat en seminering bland kvigor och yngre kor.

 

Hösten är här och allt är i hus - 140908

I veckan tröskade vi färdigt. Det var långt ifrån några rekordskördar. Torka efter en blöt vår är inte bra för vårsådden. Höstveten hade dåliga förfrukter och med årets svamptryck var det väntat med sämre skördar. Men skörden kommer att räcka till kross för ungdjuren och en hel del till och halmen är också en värdefull skörd. Och insådderna ser fina ut, så vi får väl vara nöjda i alla fall.


Torkan gick över. Precis när det skulle vara dags för tröskning kom regnen. Rejäla regn, som alla läst om i nyheterna, men vi klarade oss från de värsta skyfallen. Några omflyttningar eller extrautfodring på betena behövde vi inte göra.


Vi har precis MU tagit in kalvarna BÖÖH och det MUUH är ett MUUUUUUH himla BÄÄÄÄ liv på BÖBÖBÖBÖ gården. ÄÄÄÄH ÅterMUUkommer om 200-dagarsBUUUUUHvikter om några MUH dagar, när man MUUÄÄH kan höra MUUBUUUH vad BÖH man tänker!

 

Torksommar - 140804

På nyheterna pratar de om översvämningar i Västsverige idag. Det gäller inte här, vi fick 10 mm i natt fast det åskade och dundrade rejält. Det första regnet på flera veckor. Vi har rekordtorrt. Varmt är det också och alltså ett perfekt väder för lediga badgäster. För bönder med många arbeten som väntar på att bli gjorda och för kor är vädret inte lika bra. Till och med vi börjar bli lite bekymrade över om betet ska kunna räcka till. Sältorna (saltängarna) är inget problem, där brukar det växa bra bete ändå,  men det räcker inte till alla djur. De andra betena behöver regn snart, annars får vi fundera ut hur vi ska kunna stödfodra djuren utan att bryta mot några regler för hur beten med särskilda och höga biologiska värden ska skötas.


Vi ska snart ta andraskörden av ensilaget. Vi brukar vänta ett bra tag med att ta den för att få tillräckligt grovt foder till korna. Kanske är det just slåtterkrossen som regnet väntar på? Hoppas inte det. Torrt väder har trots allt fördelen att man kan göra det mesta man behöver göra utomhus till skillnad från när det är långvariga regnväder.


Vi har tilldelats en plats till prövningen, men har ännu inte bestämt oss för om vi ska skicka kalven. För säkerhets skull tänkte Hanna ändå ta ett kort på kalven och hittade en bergsget...Den eventuella prövningskalven balanserade fyra meter upp på en klipphylla och betade almblad och stensöta. Ett lite halvdant försök att få kalven att hitta tillbaka till säkrare mark misslyckades och det var bäst att bara gå därifrån. En kvart senare var alla kor inklusive prövningskalven/bergsklättraren hemma och drack vid vattenkopparna och såg ut som om inget hänt. Det hade det ju inte heller... Man kan undra ibland vad djuren sysslar med när man inte ser dem. Bäst att inte veta.

 

Årets och nästa års kalvningar - 140716

Kalvningarna har gått bra i år. Den sista eftersläntraren kom äntligen den 26 maj, men de allra flesta är födda i mars. I år fick vi 17 tjurkalvar och 16 kvigkalvar. 11 av dem har en seminfader. Vi hade två tvillingfödslar. Ingen av dem gick bra, det var fellägen och kalvarna var döda redan innan kalvning. Det är tråkigt när sånt händer, men i båda fallen hade vi andra kalvar vars mödrar av olika anledningar inte kunde försörja sina kalvar och då flyttade vi kalvarna till de nykalvade tvillingmödrarna. Det gick fantastiskt bra i båda fallen. Korna accepterade omedelbart "sin" nya kalv, trots att kalvarna var flera veckor gamla och mycket större och mera försigkomna än vad en nyfödd kalv är. Korna inte bara accepterade utan tog sig verkligen an sina nya kalvar. De har fantastiskt goda modersegenskaper!


De två föregående åren har inte varit helt krångelfria vad gäller kalvar. Vi har haft dräktighetskonstaterade kor som när de kommit in på stall varit tomma och vi har fått flera svagfödda kalvar  som krävt en hel del jobb och ett par kalvar har oförklarligt dött när de var ett par veckor gamla. I år hade vi inga sådana bekymmer och det var inte många kalvningar som vi ens såg. Oftast konstaterade vi att kalvningen var på gång och när vi tittade till korna lite senare var allt klart. Det är så man vill ha det.  Det är inte bara vi som haft krångel tidigare år och även om man aldrig kan vara säker så misstänker vi att schmallenbergviruset var orsaken till tråkigheterna under de två tidigare åren.


I veckan dräktighetsundersökte vi kor och kvigor. Resultatet var riktigt bra. Semineringarna har funkat och nästan alla seminerade var dräktiga. Tack till teaser-tjuren!  Även tjurarna verkar ha skött sig, så nästa år kan vi tro att kalvningarna blir lite mera koncentrerade och att de sista inte blir så sena.


Om våren och försommaren

På våren finns det alltid mycket att göra. Så även detta året.


Den 17 maj hade vi finbesök i markerna. Svenska Herefordföreningen hade årsmöte i Bohuslän, på Nordens Ark inte långt härifrån, och då kom de ett par timmar och tittade och granskade vår kor och kalvar i markerna. Flera av korna släppte vi ut strax innan besöket, för början av maj blev kall och gräset kom igång lite sent. Det hade varit roligt att visa korna lite senare, för ett par veckor med motion och klättring i markerna brukar visa sig i form av smidigare kor med bättre ”löpsteg”. Nu fick vi ändå många positiva kommentarer om våra kor och det är roligt, men mest givande är det att få mera precisa kommentarer kring korna. Man blir ju lätt gårdsblind och ser troligen orättvist positivt på kor som är trevligare att hantera än andra och tvärtom. När så många kännare kommer samtidigt hade det varit roligt att prata mera med var och en. Vårt jobb blev att svara på frågor om djur och natur och se till att korna höll sig runt om oss så de kunde beskådas. Tyvärr hann vi därför inte med att prata med alla som vi hade velat göra.


Resan med föreningen fortsatte med studiebesök hos Gröna gårdar och en härlig båttur genom Nordströmmarna och förbi Bassholmen i vackraste vårskrud. Dagen efter hölls årsmötesförhandlingar, föreläsning och möjligheter att se djur och stallar på Nordens Ark.


Årets ensilageskörd gick inte helt smärtfritt. Skörden var stor och förhoppningsvis har vi nu foder med god kvalitet för ungdjuren. Vi fick ett stopp och blev tvungna att vänta lite med att slå det sista. Det blev ändå inkört precis före regnen men blev både lite grövre och blötare. De balarna får bli till korna.


Helt och rent är bättre - 140628

Hanna har envisats med att seminera en del kor även i år, och har haft god hjälp (hoppas vi) av Genesis, en av fjolårets tjurkalvar som steriliserats och som visar vilken ko som är brunstig. Tyvärr blev han halt och fick tas in för vila och behandling i mitten av maj, så vi fick försöka lura ut om resten av korna blev brunstiga ändå. Nu är Genesis ute hos sina kor igen och vi kan bara hoppas att han inte fattar tycke för någon, för då är chansen stor att korna blivit dräktiga på semineringarna och kalvar i tid nästa år.


Tjurar för avel är slutsålda för året. I år har vi haft stor efterfrågan och många har kommit sent med förfrågan. Ibland så sent att en del kandidater redan hunnit levereras som köttlådor, men i de flesta fall har vi ändå kunnat föreslå något som vi tror kan passa våra köpare. Om du är spekulant på en tjur från oss nästa år kan det vara bra att höra av sig i tid!


Vårbruket klart - 140505

Nu är allt i jorden och den första spannmålen stack idag. Om man med vårbruk räknar in gödsling av vallar och höstveten, sådd av vårgrödor och insådd av vall så blev vi klara idag. Huvudsådden var klar för drygt en vecka sedan, och sen har vi väntat in regnet för att få bättre effekt av flytgödseln. Nu är gödsel ute på höstveten också och det får gärna regna - men måttligt. I vårt område har det ofta svårt att bli lagom mycket regn, när det väl börjar så fortsätter det gärna alldeles för länge.

 

Vår och tjurförsäljning - 140415

Idag skiner solen på blöta marker och gräset växer med kraft och fart. Det är för blött i markerna både för vårbruk och för att släppa ut alltför  många djur. Några kor och kalvar är redan ute, trots blötan och de ser ut att ha det riktigt bra.  Medan vi väntar på torrare marker jobbar vi på i våra andra jobb och säljer någon tjur emellanåt. Nu är det bara tre eller fyra tjurar kvar som vi tycker kan fungera som avelstjurar, så skynda på om du är intresserad!


De första köttlådorna för säsongen kommer vi att leverera om ett par veckor. Det är fyra kor kvar som ska kalva. Så här långt har det gått riktigt bra (peppar, peppar).  Vi har börjat seminera och ser alltså redan fram mot nästa kalvningssäsong!

 

Första inkalvade Eik-kon i landet? - 140306

Idag har en av våra Vokslev Eik-kvigor kalvat. Det blev en tjurkalv efter Dalle. Vi gav kvigan en liten hjälp på traven i kalvandet och lät sedan den nyblivna kon och kalven vara ifred. Tjurkalven blev genast ompysslad. Det är roligt att se och höra en nybörjarko slicka sin kalv ren och prata med den som om hon aldrig gjort annat.

Fram till idag har vi fått 6 kvigkalvar och 8 tjurkalvar.  Det blir nog en kalv till ikväll. Förra året släppte vi tjurarna lite sent, eftersom betet var sent, men nu har det gått 285 dagar sedan dess och nu kan alla kalvar efter Stardust och Heman börja komma. Det blir till att ha mer koll i ladugården, för nu kan vi inte räkna fram kalvningsdatum längre utan får se efter tecken på korna istället. En del är duktiga på att dölja sin kommande kalvning...

 

Kalvningar - 140122

Det blev två kvigkalvar den här veckan. Därmed har kalvningssäsongen börjat med en rekordartad rad med kvigor. Ni som läser här har ju kunnat ana att vi under alla våra herefordår fått mest tjurkalvar. Det har varit drygt 60%  tjurkalvar. Tre kvigkalvar på raken måste ju nästan vara rekord. Nu har vi tre nya kvigor efter seminfäder, en efter vardera King, Remitall Super Duty och Vokslev Eik och det är extra roligt att gå till ladugården.