Kalvning 151230

Säsongens första kalv kom på juldagens morgon och hittades där i stallets strå. Årets bokstav är ju J och när detta blev en tjurkalv så var namnet självklart!?.


FAQ  151221

Eller på svenska; ofta ställda frågor. Vissa frågor återkommer ganska ofta och andra kommer man ihåg ändå. Här kommer några av dessa frågor och svar på frågorna.


Är korna ekologiska?

Ja, hela produktionen, djuren och växtodlingen är ekologisk och certifierad enligt KRAV.


Är korna pollade?

Ja, de är pollade, eller kulliga, som det hette förut på svenska. Det betyder att de är naturligt hornlösa. Anlaget för hornlöshet är dominant, så det räcker med en gen för att djuret ska bli kulligt eller pollat. Efter att i många år avhornat våra mjölkraskalvar tycker vi att det är väldigt bekvämt att djuren slipper horn från början. Under våra år med hereford har vi fått en enda kalv med horn, och han var efter en semintjur. Hans helbror var pollad.


Hur många djur har ni?

Oftast måste vi svara att vi inte riktigt vet. Vi räknar inte antalet, men vi vet precis vilka djur vi har i varje ögonblick och kan räkna upp allas namn eller nummer. Det totala antalet är inte så intressant, men visst kan vi på vårkanten säga att det är ungefär hundra, om det roar någon Om vi säger att vi har runt 35 kalvningar varje år är det mera relevant, eftersom vi oftast räknar besättningsstorlek utifrån antalet moderdjur och sedan tar hänsyn till om kalvarna sparas för vidare uppfödning eller säljs på hösten efter avvänjning. På Ed sparar vi alla tjurkalvar över vintern och säljer dem när de är drygt ett år antingen som avelstjurar eller som "låda". Ungefär tio kvigkalvar sparas varje år och får växa upp för att bli kor när de är två år. Resten av kvigkalvarna får nya hem redan på hösten. Förutom korna, unga tjurar, kvigor och kalvarna som föds på vintern och våren, har vi två eller tre avelstjurar.På våren innan de ettåriga tjurarna byter hem kan antalet djur alltså bli runt hundra. Men besättningen är fortfarande på ungefär 35 kor, vissa år lite flera, andra år lite färre.


Vad gör ni med koblajorna på vintern? Samlar ni ihop dem?

Oj, det här tyckte vi var en konstig fråga, ställd av en vuxen dessutom. Men det är klart - på somrarna när korna går ute försvinner komockorna ganska fort med hjälp av alla möjliga smådjur. På vintern går det inte lika fort, men å andra sidan är det bara ett fåtal kor och avelstjurarna som går ute i markerna på vintern. (De har också möjlighet att gå in om de vill). Så på vinterna blir det inte så mycket mockor på betet. De mockor som blir efter djuren inne i ladugården, dem samlar vi ihop. Mockorna skrapas ned i en kulvert där skrapor puttar ut gödseln till en stor betongbehållare, gödselbrunnen. Där lagras gödseln till våren då det är dags för den att göra nytta på åkrarna genom att ge grödorna näring.


Har korna namn?

Ja, alla kor har namn. Kvigkalvarna får samma namn som sin mor. De har ett nummer också och oftast kallas de sitt nummer. Ibland kallar vi dem vid deras namn och flera av dem har smeknamn. Ganska enkla smeknamn, som Uppnäsan, Trubbnosen, Den gamla, Gullan eller Favoriten till exempel.

Tjurkalvarna får också nummer,men ur en annan serie än kvigkalvarna, och dessutom ett eget namn. Varje år börjar namnen på en ny bokstav efter alfabetisk ordning. De tjurkalvar som föds från och med nu kommer att få namn som börjar på J. Vi roar oss med att lyssna på gammal musik och namnger tjurkalvarna efter olika band och musiker. Före sitt egna namn har de också besättningsnamnet Ed och sitt nummer. Så nästa tjurkalv kan komma att heta 7339 Ed Justin, eller 7339 Ed Jularbo?


Klipper ni korna? Eller: hur klipper ni korna egentligen?

Efter smak och behag, det vill säga så länge kon står still och är samarbetsvillig och andra kor inte stör så klipper vi så stor del av kon som möjligt. Vi börjar på låren och svansen och fortsätter framåt. Så långt går det oftast bra och korna tycker mycket om att bli klippta på magen också. Eftersom magarna börjar bli runda så här på senhösten när vi klipper korna är skinnet utspännt och bra för att underlätta klippning på magen. Frambenen, halsen och dröglappen är fulla av veck och svårare att få till. En del kor gillar inte heller ljudet av maskinen nära öronen och därför blir en del av dem lite snabbare och slarvigare klippta på främre delarna. Ibland klipper vi medhårs där istället för mothårs och då får de nästan en pudelklippning. Det är antagligen precis tvärtemot hur man klipper en ko inför utställning, men här kommer funktion före skönhet. Hur de klippts syns hela vintern, även om håren växer till sig, och när korna släpps på bete kan man fortfarande se vilken frisyr de fått på vintern. Utseendet spelar mindre roll, huvudsaken är att korna slipper vara för varma och mår bra i sina vinterfrisyrer.


Hondjur slutsålda 151123

Efterfrågan på dräktiga kor och kvigor har varit god, men nu har vi sålt dem vi kan sälja. Återkom gärna i god tid innan nästa höst om du gick miste om att köpa djur i höstas. Förfrågningar på tjurarna har kommit igång och de börjar tingas. Först går de som har seminfäder från "over there" och som ligger på topplistan. Titta efter våra topplistetjurar på: http://www.sweebv.info/ba52toppkott.aspx


Avelsvärden 151113

Avelsvärdena från novemberkörningen för tjurkalvar och aktiva tjurar är inlagda. Överlag har de ökat. Vad som är än roligare är att vi nu hittar tjurkalvar på topplistan med fäder som har fötts hos oss. Roligt för oss och roligt för våra tjurköpare!


200-dagarsvikter 151011

Kalvarna är 200-dagarsvägda. Kvigorna hade en medelvikt på 261 kg och tjurarna vägde 291 kg i genomsnitt. Tjurarnas vikter finns inlagda under djur till salu.


Kalvar på till salu-sidan 150919

Årets alla tjurkalvar är presenterade på till salu-sidan. Gå gärna in där och titta på dem.

Förutom tjurkalvar finns Stardust till salu, efter att ha gjort ett bra jobb hos oss i tre säsonger.En tjur som bevisat sina kvaliteter! Flera dräktiga unga brukskor finns till salu också.

Tröskningen är avklarad och den mesta halmen är inne. Lite av halmen har fått en tvätt, men vänds nu och kan nog bli riktigt bra halm när den torkat igen.


Skördetider  150906

Nu är vi mitt i tröskningen. Hoppas vädret håller. Det skulle vara bra att hinna få in spannmål och halm innan det börjar regna igen.

Kalvarna har kommit in och börjar vänja sig vid sin nya tillvaro. Vi ser över kvigorna och funderar på om någon kan säljas på herefordföreningens auktion om ett par veckor. Svårt beslut att ta, Det verkar som om alla är antingen favoriter eller inte klarar auktionens krav. Tjurkalvarna kommer snart presenteras på till salu-sidan. Många av dem har intressanta seminfäder. Håll utkik! Förutom dem kan vi eventuellt sälja några dräktiga unga kor eller brukskor i höst. Hör av dig om du är intresserad av en ko i höst eller en avelstjur till våren.


Tack 168 Beuty  150803

2006 köpte vi våra första fyra herefordkor via en Blocketannons.  168 Beuty var en av dem. Under nästan tio år har hon gett oss tio kalvar. Hon har haft en fantastisk fruktsamhet, mycket lätta kalvningar och det bästa juver som någonsin setts på en så gammal herefordko. Fortfarande finns hon, tack vare sitt fina Fix-värde, kvar på landets topplista över herefordkor. Hon har haft en egen vilja och stort förstånd och hon var länge en pålitlig ledarko som man var glad att få samarbeta med. Men under sommaren har hon fått ont i benen och nu när kalven kan klara sig själv fick hon sluta sina dagar hemma på gården, drygt 16 år gammal. Vi är mycket glada över att ha haft en sådan ko. Tack 168:an!




Sommar 150715

Det där med regn skulle jag aldrig skrivit, för det har varit alldeles för mycket av den varan fram till nu. Vi lyckades ta en del tidigt ensilage till ungdjuren men sedan blev förstaskörden utsträckt under en månad. Fördelen med det är i alla fall att vi lyckats ta ett "tråk-ensilage" som borde passa bra till korna under hösten och vintern. En andraskörd efter det först skördade har vi också hunnit med. Det får bli ungdjursfoder.


I veckan har vi dräktighetsundersökt de flesta korna och kvigorna och ser fram emot att få 22 - 25 kalvar efter olika seminfäder nästa år. Kul, men visst har det gått åt några doser... (och när du nu varit nyfiken och lyckats läsa det här kan jag avslöja att antalet doser är femtiotre. Att avslöja dessa inte så impnerande siffrorna kan kanske trösta någon annan som också tycker det är svårt att få till semineringarna.)


Vi försöker avla på djur med bra egenskaper som gott lynne, lätta kalvningar och så vidare. För många av oss herefordägare som har naturbetesmarker som ska betas vore kor med egenskaper som gör att de gärna äter al, veketåg och björk också värdefulla. Hur är det med arvbarheten där? Om den finns vore denna ko en riktig pärla i ytterligare en egenskap:




Våren  150505

Spannmålen är sådd och piggar, vallarna tar fart och de första djuren utsläppta. Det regnar. Mycket.


Kalvning - sammanfattning 150503

Sista kalvningen för våren är avklarad. En ko verkar ha blivit dräktig sent och kalvar nog inte förrän till hösten. Den sista kalven kom i lördags, den näst sista under påsken. Alla andra är födda mellan mitten av januari och slutet av mars. Det blev 19 tjurkalvar varav 12 är efter semintjurar. Två av dem har av olika anledningar tyvärr förolyckats. En tjurkalv klarade inte kalvningen, men mamman fick ta hand om en tvillingkviga istället, så både ko och fosterkalv har det väldigt bra. Vi fick 17 kvigkalvar varav 7 efter semin. Inga som helst  krångliga kalvningar och inga kalvar som krävt extrajobb, såsom det var för ett par år sedan, då vi tror att vi drabbades av Schmallenbergviruset. Vi kan vara nöjda med kalvningssäsongen 2015.


Exteriörbedömning  150413

Vi har fått våra tjurar, förstakalvare och tredjekalvare exteriörbedömda. Det var lärorikt, intressant och uppmuntrande. Tjurarna på till salu-sidan är nu presenterade med exteriörbedömning och vi kan pusta ut. De har helt OK ben och exteriör. Några riktiga guldkorn finns också.


Våren runt hörnet  150406

Påsk har firats. Godis och ägg har ätits. Solen skiner och det börjar torka i markerna. Vårbruket är ännu bara vid horisonten, men mycket jobb har bokats för sommarens byggen, tjurar har sålts för betäckning och köttlådorna har god efterfrågan. Vi kommer inte stå utan jobb i år heller. Nu är det bara tre kalvningar kvar och nästa omgång kalvar är planerade med en fin semineringsplan - tack för hjälpen, Birgit!  De första korna och kvigorna är seminerade och Stardust har också börjat säsongen med att ta hand om några tidigt kalvade kor.


Hendrix färdig på prövningen  150306

Besvikelse. Misströstan. Rannsakan.

Hendrix som växte bra och fick ett fint T-tal på 107 klarade inte exteriörkraven och blir därmed inte godkänd till auktionen. Nu på tredje försöket började vi ana i en liten chans till att få sälja en tjur på auktionen. Men allt ska vara rätt. De tjurar som säljs på prövningens avslutande auktion ska klara alla hårda krav. Det gick inte den här gången. Valde vi trots allt fel tjur? Hade vi bara otur?  Vad kan vi lära av dem som lyckas? Tills vidare bryter vi ihop och så småningom kommer vi igen.


Nya avelsvärdena inlagda  150304

Nu finns de nya avelsvärdena på tjurar till salu-sidorna och tjurar som inte ska gå till avel är bortplockade. Alla tjurar passar inte till alla kor eller kvigor. Om du är intresserad av en tjur från oss, så hjälper vi till att se vilken som skulle kunna passa. Mera om hur man tolkar avelsvärden finns här.


Kalvningsnedräkning; 28 kalvade varav hälften har fått kvigkalvar (!). 9 kalvningar kvar.


Ny hemsida!  150301

Vi har gjort om hemsidan och resultatet ser du här. Vi hoppas att den ska vara lätt att hitta i och att ni ska tycka om att  titta in ofta och se vad som händer här. God hjälp (läs hon har gjort allt)  med hemsidesnickeriet har vi fått av duktiga H Timring. Tack fröken Timring!


Nya avelsvärden väntas ganska snart och därför finns inte alla avelsvärden med för tjurarna till salu ännu. Endast det sammanlagda värdet Aix är redovisat än så länge, men snart kommer alla de övriga siffrorna också.


Kalvningar? Nu har 25 kor kalvat och fördelningen mellan tjurkalvar och kvigkalvar är nästan jämn. 19 av kalvarna har seminfäder och ytterligare två eller tre kalvar efter semin väntas. Det gick ovanligt bra med semineringarna förra år. Det blir troligen till att fixa en teaser-tjur i år också.


Kalvningsrapport 150208

Idag har vi fått tvillingar. En liten tjurkalv mötte oss i morse och mamma ko stod bredvid, men såg inte riktigt nöjd ut. Kalvning tre dagar före beräknad tid, liten kalv, ointresserad ko, tidigare tvillingfödsel och ingen uthängande navelsträng - vi drog snabbt slutsatsen att det inte var färdigkalvat. Efter att ha gett kon en chans att kalva ut nästa tänkte vi att det nog ändå är bäst att känna så kalven låg rätt. Det gjorde den, men baklänges, så vi drog ut den utan några större krafter och sedan fick kon slicka den andra kalven torr medan den förste diade. Den andra kalven var förstås en kvigkalv, och därmed troligen steril Det verkar vara någon sorts oskriven regel att när man får två kalvar från en ko som lätt klarar att ge mjölk till båda så blir det fel kombination.

Nu har vi fått 7 tjurkalvar och 6 kvigkalvar på 12 kalvningar, så nästan en tredjedel av kalvningssäsongen är avklarad. Minst hälften av kalvarna ska vara efter semineringstjurar. Tillsammans med våra 3 betäckningstjurar innebär det att vi väntar kalvar efter 12 olika tjurar, så det ska blir spännande att se hur alla kalvar ser ut och utvecklas.


Kalv - äntligen - 150109

Igår kalvade kvigan 407 Ed Lynette. Hon fick en fin tjurkalv efter Janne av Svartsjö och allt gick bra. Nu kan vi roa oss med att titta på dem lite då och då så här (klicka för större bild):


Lite roligare än tidigare, för nu när vi studerat korna i lönndom innan de kalvat, har korna verkligen avslöjat sig; utan kalv gör de inte många knop. De äter, tuggar och ligger mest hela tiden. Det ser riktigt makligt ut.


Väntans tider - 150107

På våra kollegors hemsidor läser vi om kalvningar, men här har korna ännu inte fått några kalvar. De första kalvarna skulle ha kommit den 5 januari, om nu beräkningarna stämmer. Vi brukar använda den här beräkningen. Den ska ju ändå vara för Hereford, men det känns som det ofta tar ett par, tre dagar till innan kalvarna är klara med livet i magen. Kalvningsboxarna är iordningställda, öglerepen (som helst inte ska behöva användas, men som kan var bra att ha) är tvättade och på sin plats, listan med beräknade kalvningar och möjlighet att fylla i alla kalvningsuppgifter är uppsatt i ladugårdens omklädningsrum och övervakningskameran (särskilt bra när en kviga kalvar, så man inte behöver störa när man vill titta till) är monterad över kalvningsboxarna - så nu undrar vi - vad väntar ni på, korna? Fullmåne och oväder har inte heller hjälpt. Men vi vet att till slut ska de ändå komma, kalvarna, och det ska bli kul.

168an som elvaåring
340 äter björklöv