Kalvningsdags 161228

Säsongens första kalv kom på juldagens kväll. En av våra äldre rediga kor fick en väldigt lagom kvigkalv tidigt på säsongen eftersom hon har fått vara "tjurvakt", dvs fått vara flockledare i den lilla grupp som går i "uteladugården" och där ett litet antal kor går tillsammans med avelstjurarna. En uppgift som hon sköter med den äran.


Den nya kalven kom vid halv elva på kvällen. Det verkar vara en populär tid på dygnet för våra kor att kalva. Liksom för 2015 har vi antecknat kalvningstidpunkt även förra säsongen. Det följer samma mönster som året innan. Ungefär hälften av kalvningarna sker kvällstid, en handfull under natten eller tidig morgon och en knapp tredjedel sker under dagen. Här nedanför syns när kalvningarna skett under 2015 (rött) och 2016 blått).




Tjurar till salu och Stardust i topp 161121

Nu finns tänkbara tjurar för avel inför nästa säsong presenterade under fliken till salu.  Vi utökar besättningen lite och har därför inga hondjur till salu i höst eller vinter. Till våren ska vi ha ungefär 45 kalvningar.


De nya avelsvärdena har kommit och sidan med tjurar är uppdaterad med nya värdena för aktuella djur. Extra roligt är det att vår Origo Stardust nu ligger på topplistan på en mycket bra 12:e plats med avelsindex +21 i gott sällskap med kända semintjurar och några andra topp-besättningstjurar. Stardust fanns hos oss i tre år och det är hans sista söner som nu är till salu. Stardust såldes till en bruksbesättning och fortsätter sin goda gärning där.


Nya fina kor 160927

Vi har fått köpa korna på Sandåker Hereford i samband med att Brobergs avvecklar sin verksamhet där. Tack Eva och Arne! Nu har de sex korna, tre dräktiga kvigor och sex kalvar varit här några veckor och vi börjar lära känna varandra. Vi är mycket förtjusta i våra nya djur; de är fina, trevliga och har bra härstamning och fantastiska avelsvärden. Vad korna tycker säger de inte, men de ser ut att trivas både med sin nya hage med sjöutsikt och med våra besök i hagen. Och de gillar att äta vass, det syns!



Ett riktigt havreår 160927

Det har varit en väldigt fin höst för skörd och för att ha djur ute på bete. Skörden har gått bra och hos oss, som hos många andra i området, har havren gett bra, medan åkerbönorna inte riktigt nådde upp till förväntningarna, utan att på något sätt vara dåliga. Vi har hunnit så lite höstvete också. Det var hårt i marken för plogen och harven och det är kanske lite väl hårt för kärnorna att gro än så länge. Men snart regnar det säkert igen och då gror veten och korna tar skydd under träden.


Tillsyn på bete 160818

Oftast är det roligt att hälsa på korna ute på betet. Idag var det inte lika roligt. Vi fick vända hem och hämta djurtransporten för att ta med ett par sjuklingar. En ko hade ont i foten. En kalv var svullen över näsan. De fick följa med hem för kontroll. Deras respektive kalv och mor fick förstås också åka med. Kon hade ett sår mellan klövhalvorna och får medicin mot infektionen och rengöring dagligen så gott det går. Kalven var svullen inte bara över mulen utan också längs käkarna och under hakan. Hon var också riktigt öm strax ovanför mulen och vi kunde ana var ormen bitit. För det måste varit ett ormbett. Kalven fick kortison och får vila med mamma i ladugården några dagar. Trots ömhet och feber både diar och idisslar hon - och det är goda tecken!





Läget 160722

Resten av korna var också dräktiga och nu vet vi att även Frittjoff har skött sig. Med något enstaka undantag och om inte någon ko börjar om med ny dräktighet så kommer vi att ha klarat av kalvningarna innan april månad nästa år. Hoppas det håller, för vi tycker kalvarna blir bättre om de är mera jämngamla.


Andraskörden är klar. Har vi räknat rätt så har vi foder som räcker till alla djur.


Det är riktigt sommarväder på kusten. Korna tar efter badgästerna och kan ses bada vissa eftermiddagar. Men några längre simturer handlar det inte om, som tur är. De nöjer sig med att stå i grupp med vattnet till magen och svänga lite lojt med svansen.


          Kom upp ur badet! Vi måste kolla om det blir kalvar nästa år också!


Dräktiga kor? 160714

Idag har vi fått en del av korna och kvigorna dräktighetsundersökta. De som skulle vara dräktiga var dräktiga. Alla semineringar har inte lyckats, men tillräckligt många för att vi ska vara nöjda. Våra två unga tjurar har skött sig och det är alltid skönt att få det beskedet. Eftersom korna går i fem olika hagar får vi dräktighetsundersöka en gång till innan alla djuren är undersökta. Så lite spännande är det fortfarande.

Alla tjurar till avel är sålda. Tack alla köpare och lycka till med djuren!


Annars väntar vi in stadigare väder för att ta en andraskörd ensilage. Under tiden putsar vi trädor, bygger hus för andra och grejar med smått och gott. Skön tid på året, det här!


Sommar 160625

Ensilaget till ungdjuren togs i finväder i månadskiftet maj - juni. Det blev ingen rekordskörd. Den kalla våren har inte gynnat vallarna i vårt område och de vallar som fått mindre kväve, som våra ekologiska, har lidit mera av kylan. Men kvaliteten borde vara riktigt bra. Det torra vädret gynnade också arbeten som ogräsharvning och betesputsning. Tyvärr hann vi inte med blindharvningen, och det märks, men vi är glada att nästa harvning fungerade. Nu hoppas vi på bra växtväder och lågt skadegörartryck för vår havre och åkerbönorna.

Vi har sålt ovanligt många tjurar till avel i år.Det finns framtidstro i dikoproduktionen i området! Extra roligt är det när tidigare köpare kommer tillbaka och vill ha en ny tjur. Ett par "gamla" trotjänare med Stardust i spetsen har sålts vidare. Det är roligt att köparna uppskattar de äldre tjurarna. Unga tjurar är kanske mera spännande, men en "gammal" tjur har ju bevisat vad han kan.


På väg mot sommaren 160514

Under några fantastiska sommardagar fick vi äntligen göra vårbruket, medan grannarna runt omkring sjösatte båtar, plockade fram utemöbler och invigde grillar.Kul med mycket aktivitet på näset och att ha goda  grannar att dela både gödsellukt, harvdamm och vägbanorna med.

Kor och kalvar har portionerats ut i olika hagar. Semineringssäsongen är i det närmaste slut, nu får Frittjoff av Sandåker, Derek av Ingemanstorp och Ed Idol ta över. De nya tjurarna kommer presenteras senare under fliken stamtjurar.

Försäljningen av avelstjurar tog fart i maj och nu har vi endast ett par tänkbara kandidater kvar för den som fortfarande behöver en tjur. Men helt slut ska det inte bli. Vi brukar spara en reservare över sommaren ifall en ersättare behövs antingen hos oss eller i någon annan besättning.


Kalvningsrapport 160313

Kalvningssäongen kom igång på riktigt i slutet av januari. Så här långt har 25 kor kalvat. Vi har fått 10 tjurkalvar och 15 kvigkalvar, varav två tvillingpar. Två kalvar har dött före kalvning. En av dem hade en missbildning. En ren otur och inget att göra något åt. Istället får vi glädjas åt de kalvar vi fått hittills. De flesta av dem är efter seminfäder och det finns en tydlig trend att kvigkalvarna är efter svenska semintjurar och tjurkalvarna efter seminimporterna. En riktigt bra fördelning tycker vi. På begäran finns nu en flik med årets kalvar presenterade. Håll tillgodo!


När kalvar korna? 160117

Frågan om när på dygnet korna kalvar har diskuterats i många sammanhang. Bland mjölkproducenter sades för några år sedan att om man sinade ner korna genom att mjölka dem på kvällen istället för på morgonen när man kom till engång-om-dagen-mjölkning så skulle korna kalva på dagtid. Vi har dikoproducentkollegor som testat om det här kan gälla dikor också. Fast då styr man inte nersiningen, utan tanken är att man istället skulle göra ladugården och främst då fodra och "störa" korna mera på kvällen än på morgonen. De som provade sade att det fungerade.

Vi ställer fram nya balar och gödslar ut på kvällarna, så vi behöver inte lägga om rutinerna. Så våra kor borde alltså kalva dagtid. Vi har nog tyckt att de inte så ofta har kalvat på natten, men för att ta reda på det antecknade vi kalvningstidpunkt för varje kalvning under förra säsongen. De gånger vi inte var med, eller kunde titta i kameran uppskattade vi tiden utifrån vad kon och kalven gjorde efter kalvning, dvs hur pigg och torr kalven var och om kon städat efter sig.

Så här såg det ut:




Man kan se att 9 kor kalvat på natten,9 har kalvat på dagen och19 kalvade under kvällen. I något fall har en nattkalvande ko upptäcks på kvällen och orsakat lite störd nattsömn, men i det stora hela tycker vi inte att vi har passat en massa kalvningar när vi borde fått sova. Slump eller tecken på att någon teori i alla fall nästan stämmer?


Snart kalvningssäsong igen  - 160109

Vi har fått två kalvar efter Stardust redan, men om en vecka kommer förhoppningsvis de första kalvarna efter semineringar. Några kor dräktiga med semin är sålda, men trots det väntar vi i bästa fall 20 kalvningar efter seminfäder. Vi brukar inte presentera kalvarna så fort efter de är födda. Du gärna höra av dig om du vill veta vilka kalvar som finns, annars blir tjurkalvarna presenterade på till salu-sidorna till hösten om de är intressanta för vidare avel. Kvigkalvarna kan verka hur intressanta i härstamning, utseende och beteende som helst, men det är ju inte förrän de har fått sin första kalv som man verkligen vet om de blir kor med goda egenskaper eller inte. Oftast blir de det, som tur är. Och i år förväntas de alltså få 2 kalvningar efter Diesel, 1 efter Remitall Super Duty, 3 efter Xcelorator,1 efter You Tube, 2 efter Revolution, 1 efter Nokia,1 efter Salut, 4 efter Nando och 6 efter Ares. Peppar, peppar (beroende på vilken generation du tillhör tolkar du det senaste på ett av minst två olika sätt).  Resten av kalvarna kommer att ha Stardust eller Frittjoff som far. Ska bli kul att se Frittjoffs första kalvar!


Fram till dess försöker vi vänja oss vid vintern som kom från öster och blåste in med en massa extra minusgrader i ladugård, verkstad och hus. Tacka vet vi västliga vindar, då ligger gården bättre skyddad bakom berget, men då är det ju vanligare med regn förstås. Hur man vänder sig finns det alltid en framsida!