Vart tog sommaren vägen 170830

Känslan att sommaren går fort kommer alltid så här års.Vad har vi gjort? Hur var vädret egentligen? Det var torrt också hos oss under sommaren, men inte alltför länge och först efter ett rejält skyfall i mitten av juni med mer än 100 mm på tre timmar. Alla grannar gick man ur huse och skyfflade grus för att rädda och laga vägar medan  trutarna simmade på låglänta fläckar i åkrarna i flera dagar. Björkarna som inte fått tillräckligt med jord under rötterna gulnade av torkan i juli, men under augusti har det regnat ganska lagom. Hur betet och djuren har påverkats av torkan får vi se när kalvarna 200-dagarsvägs om några veckor.

I vår nya hage går fyra kor med kalvar och tillsynen där är fenomenalt bra.Fastboende och sommargrannar är glada över buskröjarna och skickade till och med mail för att  berätta vilka kor som lärt sig använda den nya betespumpen!

Förstaskörden blev utdragen och fick göras i flera  omgångar när vädret tillät. Det är inte vad vi önskar. Vi vill ta tillräckligt många balar tidigt med höga näringsvärden för att ungdjuren ska få bra grovfoder. Nu blev en hel del av förstaskörden kofoder istället. Andraskörden lät vänta på sig i torkan,men eftersom vi inte behöver ta en tredjeskörd kunde vi vänta in en senare andraskörd. Tröskningen har börjat och det mesta av höstvetet är avklarat. Som många andra i området är vi glatt överraskade över den höga höstveteskörden. Men när vi ska ge oss på den vattenskadade havren jämnar det nog ut sig.


Maj månad blöt och kall 170509

- fyller bondens lada all. Vi får väl se hur det blir med den saken. Kallt är det i alla fall, men inte så blött. Tack vare det har vi nu fått sått vårsäden. Vallinsådden väntar vi med några dagar och gör den i samband med ogräsharvningen. Kylan och kraven på väl avbetade betesmarker på hösten gör att betet ännu är lite för klent för betessläpp. Men gräsens utvecklingen kan gå fort och både vi och djuren längtar efter betesperioden. Det får bli betessläpp för åtminstone en del av djuren till helgen.

Semineringssäsongen är i full gång. Seminören, dvs Hanna, har förhoppningsvis putsat av den värsta ringrosten, för i början var det inte lätt. I år har vi ett hemligt knep för att bevaka brunsterna - en alldeles utmärkt och svårslagen metod, som vi så här långt är mycket nöjda med.


Sluttamp 170405

Ed Jason såldes på köttrasprövningens auktion för 42 000 kr. Det är vi nöjda med och  önskar köparen lycka till med en tjur som kommer passa mycket bra till kvigorna. Idag har vi påbörjat nästa säsongs kalvar genom årets första seminering.


Kalvningarna ska snart vara klara. Tre borde kalva de närmaste dagarna och sedan väntar ett par riktiga eftersläntrare under sommaren. Alla kalvningar har gått bra och utan assistans, så när som på en stor dödfödd kalv och en kalv som kom baklänges och behövde hjälp att komma ut tillräckligt fort. Tyvärr har ett par kor fått kalvar alltför tidigt, men i slutänden går det ganska jämt ut. Vi har nämligen haft hela fyra tvillingfödslar, och har kunnat ge ett par kor som blivit utan egen kalv en tvilling istället. Bra för kalvarna som växer bättre om de inte behöver dela på mjölken med sin tvilling och bra för korna som, i ena fallet slipper föda två kalvar och i andra fallet slipper bli för feta under sommaren. Visst är det lite praktiskt att kunna jämna ut på det här sättet och tvillingar är ju ofta bedårande söta, men överlag är vi inte så förtjusta i att få tvillingar eftersom risken att förlora en eller båda är mycket större än vid enkelfödslar.

På bilden ser ni en mycket duktig förstakalvare som tar hand om sin nyfödda tjurkalv. Den rejäla vattenkalven skvallrar om att en till är på väg och efter att ha rättat ett framben på nummer två var kvigkalven snart också ute och blev omskött av mamma. Ett par dagar senare flyttades kvigkalven till en tacksam amma, som saknade en kalv efter att ha fått en liten dödfödd kalv en vecka tidigare.


Ettårsvägningen 170328

Kvigorna fick något lägre ettårsvikt än tidigare år. Det var väntat då de fått ensilage med lägre värden i år eftersom de delat foderbord med dräktiga kvigor istället för, som tidigare år, med tjurarna. I genomsnitt hade kvigorna en ettårsvikt på 389 kg, vilket ändå är klart godkänt och ger en grund för att kvigorna ska kunna vara tillräckligt stora när de kalvar in om knappt ett år.

Tjurarnas tillväxt har varit lite av ett orosmoment. De har vuxit mycket bra i "plansilon" och särskilt efter januari, när vi kunde ändra fodret lite. I höstas blev de för styvmoderligt behandlade och runtflyttade i samband med att vi byggde nytt för dem, så starten var inte bra. I genomsnitt hade tjurarna en ettårsvikt på 508 kg och det får vi vara nöjda med under de förutsättningarna.


Ibland är det roligt 170311

Vår tjur på prövningen, Ed Jason, har klarat både T-tal och exteriörbedömning. Om inget oförutsett händer säljs han på auktionen på Gunnarp den 31 mars. Ed Jason har mycket fina avelsvärden, särskilt för lätta kalvningar, och är homozygot pollad.


Här hemma har tjurarna också skött sig. Efter en lite trög start med byggen och flyttar äter de och växer bra i sin nya ladugård i gamla plansilon.


Vi har haft en riktig kalvningstopp. Sju kalvningar på två dygn låter kanske inte så mycket, men när fyra av dem skedde inom två timmar blev det lite rörigt, men inte värre än att det gick att lösa.  Och roligt är det ju ändå att få kalvar, särskilt när de  är pigga och fina!


Nytt år, ny ladugård och nya kalvar 170131

Året är ganska nytt och har börjat bra. Den nya ladugården är ny som ladugård, men inte som byggnad. Vi har satt tak över plansilon och där på ströbäddar med skrapgång har kor en avdelning och tjurkalvar en avdelning. Det fungerar bra med det nya inhysningssystemet även om vi fortfarande hittar nya små rutiner för att sköta djuren där på bästa sätt för oss och dem. Nu har vi plats för flera kor.  I vår ska förhoppningsvis 45 kor och kvigor kalva. Hittills har vi fått 7 kalvar. De finns presenterade här.