Säsongens första kalv! 181227

Det blev inte den gamla kon som kalvade först. En förstakalvare efter Days Calibre kalvade idag, nio dagar tidigare än beräknat. Det blev en kvigkalv efter Crossfire. Nätt, mörk och pigg. Kul!


God Jul!

Av många olika anledningar har det inte blivit något traditionellt julkort till våra uppskattade köttkunder, herefordkollegor och livdjursköpare. Ibland har också vänner och släktingar fått utstå julkort med kor på. I år blev det inte så. Desto roligare att du hittat hit och vi kan önska en riktigt god jul och ett gott nytt år så här!






















Efter en (som vanligt) arbetsintensiv höst ser vi nu fram mot några vilsammare dagar med julgran även i huset, lite julmat och någon mysig julfilm att se på halvslumrande i soffan. Och lite ladugårdsarbete. Det är dags att klippa korna och förbereda för kalvningarna. Det ska komma en kalv på juldagen, men det vet nog inte kon, så det blir säkert lite senare. Därefter tar det ytterligare några dagar innan kalvningarna efter semineringarna ska komma igång på allvar. Vi har ovanligt många förstakalvare i år så det blir spännande att få så många nya kor.



Vägningar och mat 181003

Efter den torra sommaren är 200-dagarsvikterna inte strålande precis. På sidan för årets födda kalvar kan du se det själv. Kvigorna vägde i genomsnitt 253 kg och tjurarna 285 kg.

Vi har tagit årets sista vallskörd mellan regnskurarna. Blöta men alldeles nödvändiga balar som innebär att vi kan ge djuren mat hela vintern, om vi bara räknar ut hur. Det ska vi göra nu. Rätt parti till rätt djur - eller åtminstone på bästa möjliga sätt efter de förutsättningar som är.


Torrt 180716

Hela landet är torrt. Här är det nog inte värst, med det är riktigt torrt.  Trots skörd av trädor och annars ganska sparsamt använda vallar saknas fortfarande minst en tredjedel av det foder vi kommer behöva i vinter. Det där regnet som brukar rädda en andraskörd har varit efterlängtat och efterspanat i flera veckor nu. Det börjar bli dåligt på betena också. Normal brukar vi klara torra år tack vare sältorna, saltängarna som ju alltid får vatten underifrån, men i år är även de sämre. Vi låter några kvigor beta av den tunna och korta havren som ändå skulle bli svår att få upp i tröskan. För de andra djuren hoppas vi på regn och är glada över att vår ras är ganska anspråkslös när det gäller foder.


Händer det inget på Ed? 180421

Jo, det är klart att det händer en hel del. Just idag har den besvärliga tåken, tåga, sjöluften,  dimman, eller vad man vill kalla den, besegrats av solens strålar och en kylig vind. Till och med hos oss kan man ana ett vårbruk. Gödselkörningen har precis börjat här och kalvarna har fått sin "prova-på-el-tråd" uppsatt i rastfållan, så att de i lugn och ro kan lära sej vad det där med elstängsel innebär.


Vintern har varit omväxlande regnig och kall, men inte särskild snörik. Ingen i familjen har frestats att köra en sväng med skidorna på åkern. Men vi har kunnat jobba på med vår nygamla hage och efter mycket sågande, eldande och ljungbrännande är nu en stor nyrestaurerad hage godkänd. Lite av en milstople faktiskt, och nu kan vi gå upp i bergen och njuta av naturen, och djuren som betar där, utan att bara se en massa jobb framför oss.


Kalvningarna är inte helt klara, vilket de borde vara så här års. Några kor som konstaterades dräktiga i somras kalvade inte när de skulle utan har tydligen börjat om på ny dräktighet under senare delen av sommaren. Nu är det fyra kvar att vänta på. Hittills har det gått bra, inga krångligheter, mer än en baklängesfödsel som gick bra  efter att ett av bakbenen hade fått hämtats fram till rätt läge.


Men fördelningen av tjurkalvar och kvigkalvar har aldrig varit så skev sedan under vårt första år. Då fick vi knappt 30 % kvigor - när vi ville utöka. Och nu får vi det omvända, när vi inte behöver mer än en tredjedel kvigor. Se på sidan för födda kalvar. Vi kommer sälja dräktiga kvigor och kvigkalvar under sommaren och hösten. Hör av dej om du är intresserad. Kanske går din kommande favoritko snart på en nyrestaurerad betesmark med milsvid havsutsikt?


Kalvningarna har börjat 180125

De första kalvarna har kommit. Fyra kvigkalvar så här långt. De första kalvarna på säsongen är resultatet av semineringar och det borde bli minst tio till innan våra stamtjurars kalvar börjar komma i slutet av februari.


Nyår 180102

Såhär i mellandagstider är det jobb hemma med papper. Det är julpapper som ska vikas fint och senare samlas ihop, djurpapper som ska sammanställas och begrundas och bokföringspapper som ska också ska sammanställas och sedan kontrolleras. Viktiga arbeten som tar längre tid att göra än vad man föreställt sig. Trots att det är likadant varje år och man borde ha lärt sig.


Nu finns tjurarna som kan bli till salu för avel till våren presenterade under sidan Djur till salu 2018. Förra året fick vi ovanligt många kvigkalvar och därför planerar vi att sälja några av dem som dräktiga till hösten. Hör av dig om du är intresserad.


Och ute då? Jo, tack, det är blött. Som vanligt.