Aktuellt på Ed

Copyright © All Rights Reserved

2015 - made by H. Timring

Aktuellt på Ed


Sommar 190718

Mycket gräs blev det i förstaskörden. Men tyvärr blev skörden lite sen och blöt på grund av varannandags-väder. Så småningom tar vi en andraskörd som kanske passar till ungdjuren.

Så här i semstertider har vi underhåll som jobb. Hussidor och hemsidor som ska ses över. Hemsidan är nu uppdaterad med avelsvärden för årets kalvar.Hussidorna blir vita eller röda beroende på vilket hus de sitter på.

Förra årets kvigor var många. Några är sålda, några kommer inte betäckas. Men resterade är till salu, så när som på ett par favoriter. Ett bra tillfälle för den som letar efter flera djur från en och samma besättning. Här finns 15-17 dräktiga kvigor, flera av dem seminerade.


Grind-vett 190518

Grindar är till för att människor inte ska vara begränsade av våra stängsel. Själva poängen med just grindar är att folk kan gå igenom (tekniken är: öppna grinden, gå igenom, stäng grinden) och att kor bara får gå igenom om man öppnat för dem. Av många olika anledningar vill vi ju ha korna innanför stängslet. Därför blir man extra besviken, till och med förb-nad, när folk ställer grindarna öppna. Idag fick vi jobba en timme extra ( * 3 personer) för att hämta tillbaka kor som gått ut till utmarkerna genom en grind som någon mycket tydligt hade ställt upp med flit. När vi släpper ut korna låter vi dem vara i en mindre hage ett tag för att bilda flock. Det har vi gott av hela sommaren sedan. Så ni förstår vår ilska när grinden var uppställd och korna långt borta när vi kom tillbaka med det sista lasset djur. Det är inte lätt att få tillbaka drygt tjugo djur som kommit ut på nytt bete, men efter mycket springade (tänk människa som vallhund) och lockade fick vi tillbaka alla rymmarna till de nykomna djuren och kunde släppa ut dessa ur transporten. Fast inte förrän vi hade stängt grinden igen. Måtte den nu få stå stängd tills vi öppnar den!


Avklarade saker maj 2019

Kalvningarna har gått bra i år. En baklängeskalvning var enda gången där hjälp verkligen behövdes. Vår  ambition att ha färdigkalvat före april klarade vi nästan. En kalv född 1 april, på förmiddagen, räknas väl nästan som mars. Att den ursäktade andrakalvaren fick tvillingar redan den 10 april var en positiv överraskning.


Vår tjur på prövningen växte riktigt bra ända fram till spurten där han kroknade och trots bra värden på allt annat klarade han inte auktionensvillkoren. Han fick komma hem igen och arbetar nu som kvigtjur.


Vårbruket var tidigt, torrt och fast. Precis som man vill ha det. Fina uppkomster som behöver regn nu. Och lite värme. Det är kallt och vallar och beten växer väldigt långsamt.