Ännu inte färdigkalvat 210504

Det gick bra till en början. Tätt mellan kalvningarna och kalvningar utan krångel. I år har kalvningarna också varit utan krångel. Det känns bra. Men. Ambitionen är att vara klar före april. Förra året gick det nästan. I år har en öm svans ställt till det. Förra årets nytillskott Ture av Troedsberga köptes på prövningens auktion och har skött sig bra. Tyvärr råkade svansen ut för en olycka och med bruten svans var tydligen arbetslusten inte på topp för Ture. Den senaste månaden har vi fått några strökalvar och ännu är det en okalvad ko kvar.


En annan konstig sak med kalvningarna är fördelningen mellan kvig- och tjurkalvar. Det brukar ju jämna ut sig med tiden, påstås det. Kanske är det sant. Som nystartade hereforduppfödare fick vi en tredjedel kvigkalvar - när vi behövde utöka besättningen. I år har vi fått en tredjedel tjurkalvar! Men snedfördelningen var faktiskt värre än så. Vi sålde 8 kor till en bruksbesättning i höstas. De lyckades få sju kvigkalvar. Någon som har en förklaring till den stora andelen kvigkalvar?


Färdigkalvat 200405

Igår avslutades kalvningssäsongen. I år har det gått unikt bra. En enda kalv har vi hjälpt fram, eftersom det gick lite trögt. Annars har vi på sin höjd tittat till en nyss framfödd kalv så den inte legat med hinnorna över huvudet. Vi har fått 39 kalvar på 37 kalvningar. 16 tjurkalvar och 23 kvigkalvar, den vanliga snedfördelningen....