200-dagarsvikter och färdigskördat - 111013

Nu finns 200-dagars-vikterna inlagda på vårens tjurar. I genomsnitt hade tjurarna 303 kg i 200-dagarsvikt och det är vi nöjda med. Vi tog in kalvarna i början av september och det var nog bra eftersom det regnvåta höstgräset inte ger mycket näring för små kalvar som ska växa helst utan tillväxtsvackor. De dräktiga kvigorna har precis fått komma in, men de gamla korna får vara kvar ute ett bra tag till. Hoppas att det slutar regna snart, för annars trampar de upp för mycket.

 

Förra veckan fick vi äntligen tröskat färdigt. Det var åkerbönorna som till slut åkte av. De avkastade bra men var blöta, som allt annat detta år, och har fått torkas i omgångar. Vi firade skörden med söndagsstek och potatis.


Dåligt väder... - 110827

Det regnar eller duggar hela tiden.  Inte bara vädret är dåligt, väderprognoserna är inte heller bra. De lovar finväder om några dagar och när det gått några dagar har löftet om finväder skjutits fram ytterligare. Vi har tröskat lite höstvete med hög vattenhalt, men det ser dystert ut med resten av tröskningen.  I väntan har lite vall plöjts upp inför höstsådden.

 

Årets tjurkalvar har fotograferats och finns nu presenterade under "djur till salu". 200-dagarsvikter och mjukare fakta om tjurarna kommer när de är vägda. I år tycker vi att tjurkalvarna är riktigt fina. Flera har mycket bra siffror för lätta kalvningar. Titta på kalvarna och se ut din nästa betäckningstjur!

 

Medan sonen och mellandottern fotade kalvarna passade sonen på att ta en väldigt maklig ridtur på sin favoritko.

 

Tur med vädret... - 110805

hade vi på öppengård-dagen. I strålande solsken samlades nästan femtio herefordvänner och intresserade över en kopp kaffe på gården med utsikt över korna  i hagen nedanför. Det blev en trevlig dag med mycket prat om kor, avel och köttkvalitet. Tack alla som kom och bidrog till en trivsam dag!


Sommarens arbeten fortsätter nu. Det vanliga arbetet med att flytta djur mellan hagar och tillsyn av djuren fortsätter. En del av andraskörden är bärgad, men åskskurar och lågtryck gör att skördandet får göras periodvis. Det är alltid lika irriterande att behöva avbryta och inte få bli klar.  Men i väntan på nästa finväder finns det annat att göra. Vi ska stänga nya hagar och vi har ett gammalt hus som vi arbetar på emellanåt. Och så ska vi flytta fler kor och kvigkalvar...


Öppen gård 16 juli - 110702

Lördag den 16 juli bjuder Herefordklubb Väst in till öppen gård hos oss. Vi börjar vid 11-tiden med kaffe och lite prat om gården och varför vi har herefordkor. Sedan tittar vi på djuren hemma och på Näverkärr. Om det blir fint väder (hoppas-hoppas) kan man bada istället för att titta på Näverkärrs-djuren. Vi avslutar med hamburgare på kött från våra djur på Röe gård för den som vill. Här kan man också spendera pengar i butiken, som har mycket av presentartiklar mm. Vi ser fram emot att få träffa många om är nyfikna på hereford och vänner och bekanta som redan har hereford.

 

Sommar inom synhåll - 110602

Sommar blir det inte förrän förstaskörden ensilage är klart. Först då kan man börja med nya projekt och pyssel. Nu har vi börjat ensilageskörden och förhoppningsvis är det lagom tidigt för att vi ska få ett bra foder för ungdjuren att växa på under vintern.

 

Djuren är ute. Även i år fick vi släppa ut dem i omgångar, eftersom våren var kall och torr och tillväxten trög. På naturbetesmarkerna, kom gräsen igång ännu senare. Ett högt och sent betestryck hösten innan verkar ge trög och försenad start, inte bara i vallar utan även i naturbetesmarker.

 

Köttförsäljningen är i full gång. Vi kommar att slakta och sälja även under sommaren. Det är roligt att ha återkommande kunder som uppskattar köttet. Tack alla ni! Förutom gott kött till middag kan ni också räkna er tillgodo att ni hjälpt till att hålla hagmarkerna på Härnäset öppna och vackra och gynnat den biologiska mångfalden.

 

Vi kommer inte att skicka någon tjur till prövningen i år. Det beror inte på att vi ledsnat efter förra prövingen utan på att ingen kalv känns som självklar kandidat, även om årets tjurkalvar både har goda siffror och ser bra ut.

 

Inför betäckningssäsongen - 110409

Nu har vi vägt våra ettåringar.  Förra året var de bästa kalvarna siffermässig kvigor och det märktes också i vägningen. Överlag har kvigorna mycket bra vikter, med ett snitt på 411 kg, medan tjurarna inte har nått motsvarande goda vikter.  Med kritiska ögon har vi bestämt oss att bara sälja 2 tjurar som betäckningstjurar, de andra har vi efterfrågan på som "lådor".... Kalvningarna är snart klara.  28 kalvningar på 7 veckor känns lagom koncentrerat. Nu har vi fått 15 tjurkalvar och 12 kvigkalvar. En kalvning är kvar och en kviga har lurat oss. Hon är tom trots att hon  dräktighetskonstaterades i höstas.

 

Flera kalvar - 110326

23 kalvningar är avklarade och vi har fått 13 tjurar och 9 kvigor. En tjurkalv klarade vi inte. Mamman, en korsningskviga, klarade sig dock, även om hon fick hämta sig ett tag efteråt. Att få fram en ca 55 kgs kalv (normalt väger kalvarna 40-44 kg) som förstagångskalvare är tufft, även om man får hjälp. När en sån sak händer rannsakar man sig - borde hon gått med en annan tjur eller kanske inte fått chansen alls? Hon var stor själv och de andra kvigorna har fått normala kalvar och klarat kalvningarna utan hjälp, så hon får väl räknas som ett undantag, även om det är tråkigt.

 

Vi har fått möjligheten att prova en kamera i ladugården. Ganska  skönt att se vad som händer i kalvningsboxen hemifrån och bra att slippa störa. Vi fick oss ett gott skratt när vi tittade på slutet av en kalvning i efterhand. Kvigan gav extra kraft till den sista värken och skickade kalvens bakdel i en båge över huvudet, så att kalven blev liggande "åt fel håll". Kalven stod upp och åt en halvtimma senare och verkar inte ha tagit skada av sin lufttur. Nu är det 6 eller 7 kalvningar kvar, kanske en redan i kväll?

 

Kalvar - 110217

Nu har de börjat komma; näpna, ulliga, pigga och nyfikna kalvar som gör det extra roligt att gå till ladugården. Vi har fått en riktig skönhet med eye-liner efter Salut, en ljus korsningstjur med vit ål efter Texas och en tjur med brottarnacke efter Raider. Vad som kommer härnäst vet väl inte ens korna?

 

Upp som en sol och ner som en pannkaka? - 110217

Prövningen är avslutad för vår kalv. Han var ganska liten när han kom och vi höll tummarna för att han skulle växa. Det gjorde han och när vi började ana att han skulle kunna få T-tal över 100 var vi mycket glada även om vi visste att det fanns några vilkor till som skulle uppfyllas innan han kunde bli klar för auktion. Han fick T-tal 103, trots att fadern Dice inte direkt är en tillväxttjur. Nu klarade han inte exteriören och kommer därför inte till auktionen. Vad drar vi för lärdom av detta? Jo, det var minst lika spännande som alla sade att vänta på vägningslistorna varannan  vecka; vi har lärt oss mera genom diskussioner med andra uppfödare; vi har tillväxt i våra djur även om de inte drivs lika hårt som på prövningsstationen; kalvens exteriör utvecklas / ändras mycket under tillväxten och vi har tack vare prövningen haft fler besök på vårt hemsida. Det har varit roligt och intressant även om det blev ett snöpligt slut.