Vinter igen - 121204

Nu har det blivit minusgrader på kusten. Men om Anders braskar så slaskar julen. Återstår att se hur mycket jobb det blir med frusna utgödslingar.

 

Nu är besättningen helt "helrasig" som mellandottern tycker det ska heta. Motsatsen till renrasig skulle ju bli smutsig och det låter ju inte så bra. Vi har sålt alla våra blandraskor till en besättning med liknande marker som vi har. Där kommer de förhoppningsvis fortsätta göra bra jobb med naturvård i kombination med att föda upp tunga kalvar. Det hjälper att ha lite mjölkrasgener om man är ko och ska få till en präktig kalv!

 

Vi är numera också medlemmar i Kaprifolkött och har skickat några djur dit. Det gjorde gott på avräkningspriset, mot att tidigare ha skickat djur utan att ha kontrakt ihop med många andra. Vi kommer fortsätta att sälja köttlådor och har ett djur på gång till januari.

 

Årets tjurar börjar så smått tingas. I dagarna lägger ut våra tjurkalvar som vi tror kan vara av intresse som avelstjurar på till salu-sidan. Hör av dig om du är intresserad så kan vi hjälpa till att hitta en som kan passa. Vår tjur Ed First Aid Kit som står på prövningsstationen har inte fått någon lysande start, men än är det inte kört. Skulle han inte klara tillväxten, men för övrigt klara sig genom alla nålsögon så blir han till salu i februari. I hans härstamning finns en hel del godbitar och de kalvar vi tidigare fått efter hans mor och moster har varit jättefina.


Höst samt kor och tjur till salu - 121007

De två första veckorna i september var ganska bra här på kusten. Vi hann med att tröska även den tidigt vattenskadade havren, ta in den lilla halm vi behöver och så lite höstvete.  Det känns bra, men vi ser att många omkring oss inte fått tillåtelse av vädergudarna att få avsluta sina höstarbeten och det är inte så roligt. Kalvarna har varit inne nästan en månad nu. Dåliga näringsvärden i höstgräset och därtill mycket vatten gör att de mår bäst av att få komma in och äta ensilage med bra näringsvärden. Det verkar lättätet, ensilaget, för årets kalvar äter upp balarna fortare än de förra året.  Hoppas de växer också. Vi ska väga snart och då får vi se.

 

Korna har nu övergått från att vara mammor och naturvårdare till att bara vara naturvårdare. På naturreservatet som har restaurerats ska de nu gå och putsa av lite mera gräs och slyuppskott. De äter gärna ljung också och några vildaplar får flitigt besök, när korna gör en runda för att se om fler äpplen fallit ner.

 

Våra övertaliga kvigkalvar är sålda, men vi har några dräktiga kor till salu. Även tjuren Jacko är till salu.

 

Vi har precis kommit hem från Herefordföreningens 60-år jubileum, trötta men glada. På lördagen var det utställning. I vår interna tävling "vem prickar in vinnaren" vann Bengt varje gång i djurklasserna och mellandottern vann genom att pricka in vinnarna i showmanshipklasserna. Hanna kom sist - varje gång... Det utlottade kvigan vanns inte av oss - tyvärr.  Men vi hade trevligt på middagen på kvällen. Tack för sällskapet, ni som var där.


Tröskdags, en kalv till prövningen och kvigkalvar till salu - 120830

Sommaren, eller vad det nu var, är över. Regnigt och mulet har det varit, men några kvällar på sjön med makrillfiske har vi hunnit med. Vår stuga blev klar i juli och har varit gäststuga för släkt och vänner och dessutom varit  flitigt uthyrd.  Stugan är vinterbonad, så det går bra att hyra den året om. Titta under fliken "stuga till salu".

 

Vi har fått möjligheten att skicka en kalv till prövningen på Gunnarp.  Modern, nr 1077 Margaret är en reslig ko med mycket goda modersegenskaper och det syns också i hennes avelsvärden. Semintjuren Kubik av Ingemanstorp är far till 1077. Fadern till kalven är BPH Hector, som har varit på prövningen med T-tal 98 som resultat men mycket bra siffror för exteriören, har K-Cow Nacho Man som far och WTK Heston som morfar. För två år sedan hade vi med en tjur som fick T-tal 103, men som inte klarade hela vägen till auktion. Nu kan vi bara hålla tummarna igen...

 

För första gången har vi fått flera kvigkalvar än tjurkalvar. Det betyder att vi har lite fler kvigor än platser. Vi får se om vi kan ordna plats för kvigkalvarna eller om vi ska sälja några. Hör av dig om du är intresserad så kan vi se vilka som kan vara aktuella för dig.

 

Tröskan har gått ett par dagar. Det är korn-ärt-blandningen som ska av först. Skörden är varierande men insådden under är bra överallt.


Ensilaget inne, tjurarna slutsålda och en våning klar i huset - 120617

Bengt körde in det första ensilaget under sista veckan i maj. Sedan blev vädret nyckfullt och de sista balarna från en utdragen, men stor förstaskörd staplades in i fredags. Det tidigaste blir fint foder för kalvarna i höst och vinter.  Tjurarna  är slutsålda. Fem har sålts till avel och resten går i köttlådor.


Huset som vi hållit på att renovera under flera år är nu så klart på undervåningen att det går bra att bo där och ha kalas där. Vi har firat vår student i huset och vi har suttit alldeles stilla i flera minuter och bara njutit framför kaminens lugnande brasa.  Nu är det lister och målning på övervåningen som är kvar och sen är själva huset klart för gäster och uthyrning. Gräsmattan gror, men mera trädgård får det bli så småningom. Vi blev väldigt glada när vi hittade stenläggningen framför huset under 30 cm jord. Det sparade mycket arbete och det syns att den hör till huset. Nu ska vi pusta lite och sedan fortsätter vi med snickrandet och målandet så att vi blir klara snart! (?)                                                                                                                               


Våren och kalvar - 120510

En blöt maj ska vara bra för bonden, men nu räcker det! Vi har haft vårbruk i två omgångar, båda följda av så mycket regn att det blir stående blankvatten på åkrarna. Efter första omgången sådde vi om lite, men efter den andra omgången blir det nog för sent för omsådd eller hjälpsådd.

 

I år har vi fått 31 kalvar, 17 kvigor och 14 tjurar.  Kalvningsperioden har varit väl samlad från 14 februari till 6 april, med en eftersläntrare den 22 april. Det har inte gått bra i alla fall. En ko hade oturen att få sin kalv baklänges med rumpan före och det gick inte bra för kalven. Dagen efter fick kons dotter tvillingar och då lät vi kon få ta hand om den ena. Det var en mycket glad ko som genast tog hand om "sin" kalv. Vi har fått två tvillingpar i år, tyvärr är båda paren kviga och tjur. Eftersom båda kvigorna kan vara intressanta som kommande kor får vi nog testa dem för Free Martin. Om man kan få veta så vill man ju veta!

 

I påsktider är det gott om folk runt oss och då brukar det bli kalvvisning. Fast de minsta barnen brukar tycka bäst om katterna... I alla fall så blir det en del foton tagna. I alla fall så blir det en del foton tagna.

                                                           

Den första omgången kor och kalvar har fått komma ut och inom de närmaste dagarna blir det flera djur på betena. Det är härligt när djuren är ute.

 

Vinter på Ed - 120114

Vi har vanlig vinter igen. Det är mörkt, geggigt och blåsigt. Men vi slipper frusna utgödslingar och dubbla handskar i ladugården och det finns färsk persilja i växthuset. För att få lite ljus och snö åkte Bengt och två barn till fjällen några dagar.  Man får ta tillfällena för ledighet när de dyker upp!  Om en månad kommer de första kalvarna. Korna börjar bli riktigt runda om magen och snarkar högljutt när vi går ner för att släcka i ladugården på kvällen.