Brev till vår trognaste läsare 

Ed, Härnäset 17 januari 2014

 

Hej Farbror!

Tack för mailet om att vi borde uppdatera vår hemsida. Det kan tyckas länge sedan vi skrev något här, men vår ambition är ju att skriva när det händer något intressant och just vid jultid är det ju ganska lugnt med djuren och gården. Sedan sist har vi arbetat mycket intensivt i våra andra jobb och "jullovet" var välkommet. Julen firades hemma med farfar och två av tre barn. Det äldsta är nu gammalt nog för att tjäna pengar själv och gör det i kombination med skidåkning. och hade därför flyttat redan före jul. Den yngste som går i skolan Långtbort kom hem och gladde oss alla. Mellanbarnet arbetade hela lovet med att mjölka på  kvällarna i en ganska stor besättning i kommunen.

 

Hela julledigheten regnade och blåste det. En kalenderbitare skulle säkert ha mätt upp 20 mm per dag och lika många sekundmetrar under dygnets allra flesta timmar. Vi andra bara uppskattar siffrorna till det. Korna som bor "ute" med ligghall tyckte det var onödigt att gå ut och det tyckte vi också flera dagar. Man kan ju inte göra så mycket i sånt väder. Det blev lite pappersarbete och lite okynnestittande på filmer som sändes alldeles för sent istället. Tur att korna är lika trötta som vi och inte behöver få mat förrän vi själva stigit upp och ätit frukost - nästan oavsett när det är. De ligger lugnt och gör sånt som kor gör tills vi kommer ner till ladugården och tänder ljuset.

 

I måndags fick vi årets första kalv. Det var en kalv efter semintjuren King, men du får själv läsa på Viking genetics hemsida om vilka egenskaper han ger till sina kalvar. Mamman är efter Kubik av Ingemanstorp och en av våra kor med högst siffror, så du förstår att vi gläds extra över den näpna kvigkalven. Den vägde 43 kg när den föddes, vilket är en bra vikt för en kviga efter en sån stor ko. För stora kalvar riskerar ju försvåra kalvningen och för små kalvar kommer i de allra flesta fall inte att växa lika fort som sina lite större kompisar senare heller. Det är spännande det där med avelsarbetet och skillnaderna mellan vad man förväntar sig och hur det egentligen blir. Nu står två kor i kalvningsboxarna och om allt går bra har vi en kalv vardera efter den danske tjuren Eik och efter Super Duty, som kommer från "over there", om några dagar. Jag är inte så duktig på att seminera, vilket mellanbarnet brukar påpeka, men tycker det är roligt att försöka och några kalvar blir det i alla fall. Och det är ganska skönt att slippa omorganisera på jobbet för att passa en seminör. Nu kan jag göra det själv på kvällen eller på morgonen före jobbet. I april är det dags att börja seminera igen.

 

Vi har redan flera tjurkalvar tingade. Det är roligt och de är minst lika trevliga i år som tidigare år om inte ännu lugnare och goa. I år sparade vi alla tjurkalvar eftersom vi också har större efterfrågan på köttlådorna. Några av tjurkalvarna bor i en tunnelhall på halmströbädd som står i gamla plansilon och de verkar trivas bra.

 

Jag ska snart gå ner till ladugården och släcka. Bengt for iväg för att ploga snö. Han plogar småvägarna runt omkring här för kommunen. Förra säsongen blev det två gånger, på lucia och på julafton. Denna säsongen är det fjärde gången han är ute. Vi har nog minst två decimeter nu, där det ligger plant. I morse plogande han samma snö som dagen innan en gång till, eftersom det snöade lite igen samtidigt som det blåste och ny och gammal snö for från vänster till höger och lade sig i stora drivor på gårdsplan och andra ställen. Du som bor på södra slätterna vet ju också att det som blåst ihop är tyngre att skotta än det som bara fallit rakt ner, men det visste inte en del som gav sig ut och körde fast i drivorna idag. Att dra loss bilar är också ett jobb man får göra så här års. Det är väldigt olika hur folk reagerar på den hjälp de får. En del tror nog att det är vår plikt att dra upp bilar åt dem, men andra värderar det högre...

 

Om det bara slutar blåsa så så ska vi leta fram skidorna och ta ett varv på åkern och få lite nöje av snön också.

 

Ja, som du märker händer inte mycket här. Vi planerar ett årsmöte för herefordföreningen i Bohuslän i vår, samma dag som vi firar min andra farbror och som vår bror i väster firar, men eftersom inbjudan inte är ute än så kan jag förstås inte berätta mer här.

 

Hälsa alla släktingarna!

Kramar från brorsdottern

 

Nya avelsvärden presenterade - 131202

Nu har vi fått avelsvärdena. Tjurarnas värden finns presenterade på till salu-sidan. Det är roligt när de är bra och när man tycker att de visar någorlunda väl hur djuren presterar i jämförelse med varandra. Sen kan man ju ha en del favoriter som har andra kvaliteter än siffrorna förstås. Lugna, fina djur som blir dräktiga i tid och som tar väl hand om sina kalvar premieras inte alltid i avelsvärdena, men försvarar sina platser i besättningen ändå. I genomsnitt har våra djur ett avelsvärde på drygt 5. Det känns bra.

 

Den där favoritkossan som inte har några speciella värden - det är inte storfavoriten Tibban! Tiburtina, alias Tibban, har en särskild historia, eftersom vi fick ta hand om henne som nyfödd  efter att hennes mor fattat tycke för en annan kalv.  Det är på Tibban man får rida, det är hon som kommer rusande och ska klias och det är hon som går i grimma med slakt grimskaft. Hon är ursäktad det mesta och har fått vara kvar trots att hon har kommit i otakt med kalvandet. Så fick vi alltså en novemberkalv... En liten kviga som nu får vara ensam ett bra tag innan nästa kalv kommer i början av januari. Hon heter Elsie, för det heter Tibbans släkte egentligen, och föddes faktiskt på Elisabet-dagen. Tibban är förresten på topplistan! Trots sina -10 i avelsindex så försvarar hon tydligen en topplisteplats genom sitt fina födelseindex på 117. Så hon har inte bara trevlighetsmeriter.

 

Höst - ett par kvigor till salu - 131108

Regnandet har börjat. Det som var så torrt och lättarbetat ute förut... Synd.

Ladugården är full. Roligast är de nallebjörnsöta och urcharmiga dräktiga kvigorna. Med en vänlig nyfikenhet följer de oss med blicken när vi jobbar i ladugården och får de chansen så kommer de fram och hälsar. Ett par av dem är till salu. Hör av dig om du är intresserad.


Annars händer inte så mycket så här på hösten. Vi snickrar och jobbar på, sköter djuren och väntar med spänning på de nya avelsvärdena. Vi levererar köttlådor ett par gånger till i höst, vilket är ovanligt mycket. Efterfrågan på lådorna är stor och kunderna nöjda. Då är det roligt att vara bonde. Nästan så man glömmer bort regnet!

 

Kor som löser problem - 131003

Att kalven försvinner in i ladugården medan man själv blir kvar på utsidan är ingen höjdare för kor.  Men det finns lösningar. Har man turen att gå precis invid ladugården kan man ju hälsa på kalven och låta den tanka lite...

 

Vi har fått ett pris! - 130914

Vi har blivit utsedda till Årets Nötköttbonde i Väst i år! Jätteroligt! Det hela firades med tårta och kaffe hemma på gården. Vi blev uppvaktade av LRF med ett diplom och ett äppelträd. I priset ingår också att vi får åka på Köttriksdagen i höst. Där bland alla regioners pristagare kommer Årets Nötköttbonde för hela landet att presenteras. Inte illa att få chansen att vara med i det sällskapet! 


Bohusläningen kom på besök vid vår hemmaprisutdelning. Här kan du läsa artikeln: http://bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/1.2327024-familjen-johansson-ar-bast-i-vast-pa-avel

 

Höstens utearbeten klara - 130914

Om man inte räknar med stubbearbetningar och plöjning så har vi klarat av höstens arbete nu. Ensilage, halm och spannmål är i hus och höstvetet sått i god tid. Det känns bra.


Tjurkalvar finns presenterade - 130824

Nu finns alla våra tjurkalvar presenterade på djur till salu-sidan. Alla ska inte användas i avel, men en stor del har fina siffror och bra födelsevikter. Mera bilder kommer vartefter.


Nu kör vi ensilage för fullt. Det blir en andraskörd som korna ska få av i vinter. Efter ett par rejäla regndagar har vallarna piggat på sig lite igen, men annars har sommaren varit riktigt torr. Nu håller vi tummarna för fint skördeväder ett tag till så vi kan tröska höstveten och få så lite nytt höstvete i lagom tid.

 

DNA-test med glad överraskning - 130806

Ibland seminerar vi en ko eller kviga och släpper henne till tjuren strax efter. Egentligen ska det gå tre veckor emellan och så bör man kontrollera dräktigheten 50 dagar efter seminering. Då vet man redan när kalven föds vem som är fadern. Men  ibland har vi liksom inte tålamod och då får man ta till DNA-test istället. Idag fick vi resultatet av tre sådana. Två kalvar var väntade att vara efter seminfäder, för det syntes på dem, men den tredje var en positiv överraskning. Vi har även i år en tjurkalv efter danske topp-semintjuren Eik! Denna kalven vägde 42 kg vid födseln och har en mor med avelsindex +19! Trevlig är han också. Det borde alltså vara en tjurkalv många är intresserad av.

 

Ojdå... - 130630

Att ha djur innebär ständig jour och man får vara beredd på det mesta. Vi försöker förstås ta bort saker som kan orsaka skada, men allt kan man inte förutse. För ett par år sedan fick vi utöva lite klippklättring med en kvigkalv som hamnat långt uppe mellan stora klippblock. Hon fick läggas ner långsträckt och dras genom en tunnel för att komma ner till mamman igen. Idag är hon en mycket duktig förstakalvare och verkar inte tagit skada alls av äventyret.

 

En annan påhittig ko hade gått ner till ladugården för att dricka och lyckades där sätta huvudet genom en stege som stod som hinder bakom vattenkoppen. Hela vintern har den stått där, stegen, utan att något hänt. Kon hade lyckats bryta  av stegen och traskade oberörd runt med sin nya utstyrsel. Som tur var hann vi stänga in korna, få på en grimma och kränga av stegen innan kon gick upp på betet i skogen igen! Det hade inte varit bra med ett sånt halsband bland träd och buskar!

 

Första skörden inne - 130612

Första skörden av ensilage är klar. Vallarna var tunna i år. Vårvintern gick hårt åt rajgräsen. Tur att vi har en oftast alldeles för stor vallareal.  Nu var den extra arealen välkommen. Nu har det precis börjat regna och gödseln har kommit ut på återväxten.


Alla korna har kommit ut.  Oftast ser man ju bilder på glada skuttande kor i samband med kosläppen, men vad ser korna - ett gäng sommargrannar som har fått komma ut i kohagen och njuta av solen och friheten!


Vi har två nya tjurar i år. De äldre korna går med Heman från Stenstad, som är efter Salut och de yngre korna och kvigorna har sällskap av Origo Stardust, som är efter Hidalgo. Även i år har vi seminerat en del kor. Mest har vi använt de svenska semintjurarna Dalle och Duran, men även några utländska som Eik och Super Duty. Det ska bli spännande att se vad det blir för kalvar nästa år!

 

Sen vår - 130421

När ska det bli något bete till korna? Kall och sen är våren. För första gången har vi inget direkt vårbruk att klara av. Den lilla areal spannmål vi odlar består i år av enbart höstvete. Vårjobbet på fält blir därför bara gödselkörning. Skönt, när våren är som den är!Först nu kanske man kan slå ner stängselstolparna som frosten lyft upp. Gräset låter vänta på sig ett tag till. Men vi har räknat balarna och om det här inte är det första året i modern historia utan sommar så ska vi klara oss.

 

Kalvningarna är lite mer utdragna i år,  helt beroende på en envishet att få flera dräktiga med semin. Det innebar att några kor fick träffa tjuren ganska sent. Nu är det fem kalvningar kvar och det finns ingen möjlighet för kvigorna att knappa in på tjurarnas försprång. Idag har vi 18 tjurkalvar och 10 kvigkalvar.

 

De första djuren för året har åkt till slakteriet och lådorna levereras om ett par veckor.

 

Avelstjurar till salu - 130310

Nu är det dags att hitta en tjur till kor och kvigor. Titta på till salu-sidan och ring oss sedan, så kan vi hjälpa dig att hitta rätt tjur. Tänk på att din nya tjur behöver komma hem i tid för karantän och för att vänja sig vid sina nya flockmedlemmar. Om din nya tjur ska börja jobba i maj är det dags att köpa honom nu.

 

Väntan på våren - 130224

Vi måste bo på den enda platsen i Sverige som inte har snö just nu. Ganska praktiskt, men så mycket skidåkning blir det ju inte. Dagarna blir ljusare och vi börjar misstänka att det kan bli vår i år också. Kalvningarna har kommit igång nu. Hittills har vi bara lyckats se en enda av elva kalvningar. Men alla kalvar har fötts i kalvningsboxen förutom den som föddes utomhus.

 

Vi har byggt en liten ladugård till. Där går äldre kor och har det bra. De ligger på ströbädd och har foderbord med skrapgång under tak. Men det bästa av allt är att de kan gå ut och in som de vill och det syns att de tycker om det. Kalven som föddes ute fick flytta in i gamla ladugården med sin mamma, för att få kalvsällskap och bli lite mera van vid oss människor

 

På helgerna arbetar vi med att restaurera en betesmark. Det blir mycket motorsågning och mycket ris som ska brännas, men det blir fint när landskapet öppnar sig. Det ska bli roligt att släppa ut korna där till våren. Här kommer några bilder som hjälper oss att minnas sommaren.

 

I höstas kunde de sista korna på Näverkärr gå hem över berget istället för att åka transport.

 

Årets första kalv blev den sista förra året - 130108

Vi fick vår första kalv för säsongen redan dagen före nyårsafton. Det blev en kvigkalv. Hon visade bara frambenet när vi kom ner i ladugården, men föddes snabbt så fort mamma hade fått plats i kalvningboxens halm. Nu leker hon ensam genom att skutta runt mamma och ibland rymma ur boxen för att hälsa på de andra korna. Hon behöver en lekkamrat, det är tydligt. Några kor förväntas kalva de närmsta veckorna, sedan kommer resten från mitten av februari. Tyvärr förlorade vi ett tvillingpar på nyårsafton. De var långt ifrån fullgångna så det fanns inget att göra. Den drabbade kon var sjuk med hög feber och låg mycket under några dagar i slutet av augusti. Efter det har hon varit fullt frisk. Inte utan att vi funderar på om det är det nya viruset och om det kommer att drabba flera. Usch!

 

Alla korna i ladugården har blivit klippta. Hur många kilo ludd kan det vara på en ko? Populärt var det i alla fall. De kor som nyss blivit klippta stod och buffade och ville bli klippta igen. Under det jobbet går det jättebra att låta korna gå lösa som vanligt i ladugården. Den som blir klippt står absolut stilla!