Vi har slagit ett rekord!

Eller, inte vi. Utan den tjurkalv som vi haft på prövningen i Skåne sedan augusti. Varannan vecka har det varit spännande att se hur mycket han växt. Och hur mycket de andra har växt. När prövningsperioden var över hade vår tjur Ed Quickspace växt mest av alla herefordtjurar och snittade drygt 2 kg om dagen!


Men rekordet är högst betalda herefordtjur på prövningens avslutade auktion någonsin! (En tvårig tjur som verkat som semintjur och såldes i samband med auktionen för några år sedan blev lite dyrare, men den räknar vi inte här). 


Tack till köparen Ripa Lantbruk. Vi hoppas ni ska bli nöjda med Ed Quickspace.


Som alla djur som kommer till prövningen har även den här en lite speciell historia. Det är inte lätt att ta sig igenom hela prövningen och bli auktionsgodkänd. Trots att alla tjurar som kommer dit är noga utvalda av ägarna och förmodas ha alla nödvändiga egenskaper som krävs, ska nästan hälften sorteras bort på vägen. Konkurrensen är stenhård och man måste ibland ha turen på sin sida.


Men för Ed Quickspace var vägen inte rak till prövningen heller. Först förkom beskedet om att vi tilldelats en plats på prövningen. När veterinärbesiktningen skulle göras var äldre generationen på långväga semester och den sommarlediga veterinärstuderande dottern skulle få tag i en veterinär som kunde göra besiktningen av tänkt kalv och en reserv. Som ni kanske vet var vårt distrikt utan veterinärer då. Efter otaliga samtal med olika veterinärer ganska långt bort och när vi gett upp tanken på att alls få besikta, lyckades dottern ändå få tag i en som kunde komma tack vare att inga akutfall fanns den dagen. När tänkt kalv besiktades upptäcktes att modern hade början till skruvklöv. Kvar fanns Ed Quickspace att skicka. Och det gick ju bra till slut. Kalvningsdags 2024

Ambitionen att korta in kalvningsperioden kanske lyckas. Det ser i alla fall bra ut och kalvningarna har börjat. Januari ska bli intensiv och sedan lugnar det ner sig. Det är inte tänkt att det ska vara någon kalvning i april, och helst inte under senare delen av mars heller. Men allt bestämmer inte vi. Vi väntar och ser.


Så här långt är vi glada över kalvtäckena. Det blir mindre kallt att se på kalvarna när de har lite extra hjälp att hålla värmen de först dagarna.